Ekstrak Kulit Buah Manggis Sebagai Sediaan Kosmetik Cleansing Water Untuk Kulit Wajah

Authors

  • Nurulisma Saputri Akademi Kesejahteraan Sosial Ibu Kartini Semarang
  • Nurul Hidayah Akademi Kesejahteraan Sosial Ibu Kartini Semarang

DOI:

https://doi.org/10.69697/garina.v13i2.62

Keywords:

Cleansing Water, Mangosteen Peel Extract, Cosmetic Preparations, Facial Skin

Abstract

Mangosteen rind extract contains compound elements that can replace the function of chemical drugs for facial skin, namely Xanthones compounds. mangosteen rind extract on oily, dry, and normal facial skin. The author uses the observation method, the experimental method, the interview method, the library method, the documentation method, the validation method, and analysis. The use of mangosteen rind extract as a cosmetic preparation of cleansing water from mangosteen rind extract will be effective in its use as cosmetics for facial skin. Cleansing Water cosmetic preparations with a mixture of 100mL mangosteen peel extract, 600mL Aquades, 300mL Alcohol 96%, and 2 drops of Jojoba Oil obtained maximum results with a yellowish brown color, did not produce a sticky texture and were easy to apply. Based on observations based on data and responses from respondents through interviews with each sample / subject, cleansing water from mangosteen rind extract can only remove bacteria, dust, and make-up on normal facial skin. The use of Cleansing Water is effective when used after traveling because it can clean the dust that makes the facial skin dirty and is able to remove all make-up that sticks to the face and is able to moisturize the skin so that the facial skin looks fresh.

References

Abdurrahmat Fathoni. (2011). Metodologi Penelitian dan Teknik Penyusunan Skripsi.Jakarta : PT.Rineka Cipta.

Afriani, D. (2018). Penggunaan Hastag Sebagai Varian Promosi Produk Pada Media Sosial Instagram. Jurnal Ilmiah Mahasiswa FISIP Unsyiah Volume 3, Nomor 2.

Alfauziah, Tazyinul Qoriah. 2019, 3.5: 94-97. Mengenal Kosmetik Pembersih Wajah Micellar Water dan Perkembangannya. Majalah Farmasetika.

Anindya, D. 2012. Efek ekstrak kulit buah manggis (Garcinia mangostana L.) terhadap pertumbuhan bakteri Shigella dysentriae dan Escherichia coli. Laporan Penelitian. Program Studi Pendidikan Dokter Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan UIN Syarif Hidayatullah, Jakarta.

Arikunto, S. (2019). Prosedur Penelitian. Jakarta: Rineka cipta.

B.F. Pasaribu, Rownlad . (2012). Literatur Pengajaran Ekonomi Pembangunan. Depok: Universitas Gundarma.

Joko Subagyo. 2011. Metode Penelitian Dalam Teori Dan Praktik. Jakarta: Rineka Cipta.

Maliangkay, Hendra P. 2018.; RUMONDOR, Rolef; WALEAN, Mario. Uji efektifitas antidiabetes ekstrak etanol kulit buah manggis (Garcinia mangostana L) pada tikus putih (Rattus norvegicus) yang diinduksi aloksan. Chemistry Progress, Halaman 11.1.

Mardiana, L. 2012. Ramuan dan khasiat kulit manggis. (B. P. W., Ed.) Jakarta: Penebar Swadaya.

Marhamah, Marhamah, et al. 2014, 24.1: 20691. Pengujian Aktivitas Antiacne Nanopartikel Kitosan Ekstrak Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana). Media Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.

Miryanti, Arry et al. 2011. Ekstraksi Antioksidan dari Kulit Buah Manggis (Garciana mangostana L). Laporan Penelitian Lembaga Penelitian dan Pengabdian Masyarakat. Bandung: Universitas Katolik Parahyangan.

Nana Syaodih Sukmadinata. 2012. Metode Penelitian Pendidikan. Bandung. PT. Remaja Rosdakarya.

Nazir, Moh. (2013). Metode Penelitian. Bogor: Ghalia Indonesia.

Novel, S. (2014). 500 Rahasia Cantik Alami Bebas Jerawat. Jakarta: Grasindo.

Peraturan Menteri Kesehatan RI No 220/Men.Kes/Per/IX/76 2002. Tentang Produksi dan Peredaran Kosmetika dan Alat Kesehatan Menteri Kesehatan RI.

Permatasari Mitha. 2012. Beauty Hot Tips. Jogjakarta: Penerbit Bangkit.

Pramesti, Anastasia Diaz. Anastasia Diaz Pramesti. 2019. (K3319012).

Seta, S. A., 2013, Optimasi Formula Lotion Anti Jerawat Ekstrak Etanol Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L.) dan Uji Aktivitas Terhadap Propionibacterium acnes dan Staphylococcus epidermidis, Fakultas Farmasi, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta.

Sugiyono. 2012. Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&B. Bandung: Alfabeta.

Sugiyono. (2016). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. Bandung: PT Alfabet.

Widoyoko, Eko Putro. (2014). Teknik Penyusunan Instrumen Penelitian. Yogyakarta : Pustaka Pelajar.

Yatman dan Eddy. 2012. Kulit buah manggis mengandung xanton yang berkhasiat tinggi. Majalah Ilmiah Widya.

Downloads

Published

2021-12-31

How to Cite

Nurulisma Saputri, & Nurul Hidayah. (2021). Ekstrak Kulit Buah Manggis Sebagai Sediaan Kosmetik Cleansing Water Untuk Kulit Wajah. Garina, 13(2), 14–27. https://doi.org/10.69697/garina.v13i2.62

Most read articles by the same author(s)