MANFAAT SABUN WAJAH KUNYIT PUTIH DAN LEMON UNTUK KULIT WAJAH BERJERAWAT

Authors

  • Widiati Alifah Akademi Kesejahteraan Ibu Kartini
  • Yulianinda Catur Pitaloka Fahz Akademi Kesejahteraan Ibu Kartini

DOI:

https://doi.org/10.69697/garina.v13i2.68

Keywords:

facial soap, white turmeric, lemon, acne-prone skin

Abstract

Facial soap is a product that has the benefit of removing sebum and removing dead skin cells on the face. The purpose of knowing the benefits of white turmeric and lemon as facial soap for acne-prone skin, knowing how to make facial soap with white turmeric and lemon for acne-prone skin, to find out the results of using facial soap from white turmeric and lemon for acne-prone skin. Methods in the study include interviews, observation, documentation, experimentation and analysis. How to make facial soap from white turmeric and lemon, the author prepares the tools used, prepares the ingredients used, namely 150ml aquadest, 50ml olive oil, 85ml coconut oil, 15gr white turmeric, 15gr lemon, 40gr caustic soda. The author's suggestion is that for acne-prone skin, you can use other ingredients that have the same benefits for acne-prone skin.

References

Ansori., 2017:7 Pengertian Tentang Lemon.Solo-Surakarta: Library.uns. ad.id

Komarudin., 2011. Pengertian Analisa menurut komarudin . Jakarta: uinsgd.ac.id

Mawanto., 2014. HYPERLINK "http://repository.pimedu.ac.id/id/eprint/519/"

Efektivitas Produk Venacare Dari PT.Tirta Sarana Sukses Sebagai Antikolesterol Terhadap Mencit Putih (Mus Musculus ). 10

Nizar,.2012:11 Kandungan Pada Buah Lemon Yang Berkhasiat Bagi Kesehatan. Jombang: repo.stikesic.ac.id

Nugroho,. 2018:67 Penggunaan Bahan Sintetik Yang Dapat Membahayakan Sabun Wajah. Jakarta: ejournal.unibabwi.ac.id

Setiawan,. 2010:34 Metode Observasi Metode Kualitatif. Surakarta: Ums

Sista, S, J (2019) Pemanfaatan Rimpang Kunyit (Curcuma Domestica Val.) Sebagai Perawatan Kecantikan Kulit. Jakarta:Universitas negeri jakarta

Sugiyono,. 2012:291 Metode Kepustakaan . Bandung: LP insnaeni

Taylor, B, Moleong., 2012:4 Pengertian Analisis. Yogyakarta: Universitas negri Yogyakarta

Wasiatmaja,Dkk., 2015:1 Mengenal Jenis-Jenis Kulit Berjerawat. Jakarta: FK.UI

Widyariset., 2014: 381-390 Potensi Antioksidan Dan Aktivitas Antiproliferasi

Ekstrak Kunyit Putih (Curcuma Zedoaria Rosc.) Pada Sel Hela. Jakarta-Bogor: Saefudin, Fauzia Syarif, dan Chairul

Sari SP dan Wicaksono IA. 2017. Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Fraksi Dan Isolat Rimpang Curcuma sp. Terhadap Beberapa Bakteri Patogen.Farmaka. Suplemen volume 14. No 1. Hal 175-183.

Mu’addimah. 2015. Pengaruh Konsentrasi Sari Kunyit Putih (Curcuma zedoaria Risc.) Terhadap Kualitas Telur Asin Ditinjau Dari Aktivitas Antioksidan,Total Fenol, Kadar Protein Dan Kadar Garam. Jurnal. Universitas Brawijaya.

Kitamura, C., T. Nagoe, M. S. Prana, A. Agusta, K. Ohashi, and H. Shibuya. 2007. Comparison Of Curcuma Sp. In Yakushima With C. Aeruginosa And C. Zedoaria In Java By Trn K Gene Sequence, RAPD Pattern, And Essential Oil Component. Journal of Natural Medicines Vol. 61, Issue 3, pp. 239–243.

Windono, Tri, Parfati, dan Nani. 2002. Curcuma zedoaria (Berg.) Rosc.: kajian pustaka kandungan kimia dan aktivitas farmakologik. Dalam Prosiding Seminar Nasional Tumbuhan Obat Indonesia XXI, 27–28 Maret 2002, Fakultas Farmasi Universitas Surabaya.

Halliwell, B., and J. M. C. Gutteridg. 2000. Free radical in biology and medicine . New York:

Oxford University Press.,

Kokan, T., and J. Tsumura. 1988. Antitumor protein bound polysaccharides form curcuma plant. Jpn Kokai Tokyo Koho JP 60 67, 428 (85 67,428) (CA 103:92834w).

H. S. Indriani Y., Mulqie L. 2015. Uji Aktivitas Antibakteri Air Perasan Buah Jeruk

Lemon (Citrus limon (L.) Osbeck) dan Madu Hutan Terhadap Propionibacterium acne. Pros. Penelit. Sivitas Akad. Unisba Kesehatan dan Farm., vol. 2, no. 3, pp. 22–30, 2015.

E. Ahmad, F. M. Y., Katja, D. G.,Suryanto. 2018. Uji Fitokimia Ekstrak Kulit Batang Chisocheton sp.(C.DC) Harms Yang Tumbuh di Gunung Soputan Sulawesi Utara. J. Ilm. Farm., vol. 7, no. 4, pp. 23–30, 2018

W. Krisnawan, A. H., Budiono, R., Sari, D. R., Salim. 2017. Potensi Antioksidan Ekstrak Kulit dan Perasan Daging Buah Lemon (Citrus limon) Lokal dan Import. Pros.Semin. Nas., pp. 30–34, 2017.

P. Suja, D., G. Bupesh, N., Rajendiran, V., Mohan, P., Ramasamy, N. S.,Muthiah, A. A., Elizabeth, K., Meenakumari, K.. 2017. Phytochemical Screening, Antioxidant, Antibacterial Activities of Citrus Limon and Citrus Linensis Peel Extracts. Int. J. Pharmacogn. Chinese Med., vol. 1, no. 2, p. 000108, 2017.

M. H. Yang, J. S. Wang, J. G. Luo, X. B.Wang, and L. Y. Kong. 2009. Tetranortriterpenoids from Chisocheton paniculatus. J. Nat. Prod., vol. 7, no. 2, pp. 36–43, 2009, doi: 10.1021/np900485t.

Badan POM RI. 2013. Pedoman Teknologi Formulasi Sediaan Berbasis

Ekstrak.Volume 2. Jakarta: Direktorat Obat Asli Indonesia, Deputi Bidang Pengawas Obat Tradisional, Kosmetik dan Produk Komplemen,” vol. 7, no. 8, pp. 12–16, 2013.

Downloads

Published

2021-12-31

How to Cite

Widiati Alifah, & Yulianinda Catur Pitaloka Fahz. (2021). MANFAAT SABUN WAJAH KUNYIT PUTIH DAN LEMON UNTUK KULIT WAJAH BERJERAWAT. Garina, 13(2), 63–74. https://doi.org/10.69697/garina.v13i2.68

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.