Biskuit Ampas Kopi (Bis’Kop) sebagai Alternatif Snack dengan Konsep Zero Waste
DOI:
https://doi.org/10.69697/garina.v17i1.232Keywords:
Coffee grounds, Biscuits, BIS’KOP, Zero waste conceptAbstract
Coffee ground have great potential to be used as an additional ingredient in making biscuits. The purpose of this study is to create innovative coffee grounds biscuits that can be a promising business opportunity. This study uses a Research and Development (R&D) research design with a 4D model (Define, Design, Develop, and Disseminate). The results of this study are BIS'KOP (Biskuit Ampas Kopi) products that have a sweet taste, light coffee aroma, crunchy texture, and brown color on the biscuit part and white color on the vanilla cream part. Overall, the sensory characteristics of BIS'KOP products, including taste, aroma, texture, and color have met the expected criteria and are worthy of being marketed. BIS'KOP products can be sold at a price of IDR 24,000.00 per package containing 5 (five) pcs of BIS'KOP. Each serving of BIS'KOP can meet 5% of energy needs, 2% of protein needs, 7% of fat needs, and 5% of carbohydrate needs. Thus, it can be concluded that coffee grounds biscuits have the potential as an alternative snack with a zero waste concept.
References
Agam, T., Listya, A., & Muntazori, A. F. (2020). Infografis Ampas Kopi sebagai Pupuk Organik Penunjang Pertumbuhan Tanaman. DESKOMVIS: Jurnal Ilmiah Desain Komunikasi Visual, Seni Rupa Dan Media, 1(2), 156–172. https://doi.org/10.38010/dkv.v1i2.21
Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. (2016). Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia Nomor 13 Tahun 2016 Tentang Pengawasan Klaim pada Label dan Iklan Pangan Olahan. In Badan Pengawas Obat dan Makanan (pp. 1–56). https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
Badruttamam, M. I., & Rianto, B. (2023). Potential of Coffee Extract as Anti-aging for Cosmetic Product Ingredients: A Systematic Literature Review. Herbal Medicines Journal Of Indonesia, 1(2), 18–28.
Diah Juliantari, N. P., Wrasiati, L. P., & Wartini, N. M. (2018). Karakteristik Ekstrak Ampas Kopi Robusta A (Coffea canephora) pada Perlakuan Konsentrasi Pelarut Etanol dan Suhu Maserasi. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 6(3), 243. https://doi.org/10.24843/jrma.2018.v06.i03.p08
Diamahesa, W. A., & Muahiddah, N. (2022). Potensi Ampas Kopi Dan Kulit Kopi Sebagai Bahan Baku Alternatif Pada Pakan Ikan. Jurnal Sains Teknologi & Lingkungan, 8(2), 164–171. https://doi.org/10.29303/jstl.v8i2.382
Fitriani, D. (2023). Eksistensi Budaya Minum Kopi dari Era Kolonial hingga Era Modern. Daya Nasional: Jurnal Pendidikan Ilmu-Ilmu Sosial Dan Humaniora, 1(3), 114–119. https://doi.org/10.26418/jdn.v1i3.70369
Gita, M., Achmad, S. H., Ratna, R., & Karsiwi, M. (2021). Pemanfaatan Ampas Kopi dalam Pembuatan Lilin Aromaterapi. E-Proceeding of Applied Science, 7(5), 1574–1584.
Kartika, N., Mayasti, I., Priambudi, A., Ratnawati, L., Edi, C., Anggara, W., Rahman, N., Indriati, A., & Taufik, Y. (2024). Analisis Segmenting, Targeting, Positioning dan Bauran Pemasaran ( 4P ) terhadap Usaha Biskuit Makanan Pendamping Asi ( MP-ASI ) Berbasis Mocaf (Modified cassava flour ). AGROINTEK (Jurnal Teknologi Industri Pertanian), 18(1), 1–8. https://doi.org/10.21107/agrointek.v18i1.17180
Mardiah, I. (2023). Pemanfaatan Ampas Kopi sebagai Bahan Pembuatan Sabun Batang Organik Metode Cold Process untuk Meningkatkan Produktivitas Komunitas Pemuda Cimahi. Jurnal Abdimas Kartika Wijayakusuma, 4(2), 174–180. https://doi.org/10.26874/jakw.v4i2.324
Nurfadilah, Fitriah, R., Darsiani, Yuniati, D., & Maruka, S. S. (2024). Penentuan Rasio Optimal Penambahan Tepung Ikan Tembang (Sardinella fimbriata) pada Pembuatan Biskuit melalui Evaluasi Kualitas Organoleptik dan Kadar Air. AGRITEPA, 11(1), 165–180. https://www.fishbase.se
Pratiwi, A., Fitria, M., Sulaeman, A., Agung, F., & Moviana, Y. (2023). Analisis Mutu Biskuit Moringna Sebagai Alternatif Anemia Pada Remaja Putri. Jurnal Gizi Dan Dietetik, 2(1), 25–37. https://doi.org/10.34011/jgd.v2i1.1282
Ramadhan, I., & Sofia Murtini, E. (2022). Kualitas Muffin Mengandung Ampas Kopi: Studi Pengaruh Konsentrasi Dan Perbedaan Metode Ekstraksi Ampas Kopi. Jurnal Teknologi Pertanian, 23(3), 165–182. https://doi.org/10.21776/ub.jtp.2022.023.03.1
Santoso, J., & Minantyo, H. (2022). Pemanfataan tepung ampas kopi arabika (coffe arabica) tepung terigu ( Triticum compactum ) dalam pembuatan bolu klemben. Agromix, 13(2 (2022)), 187–193.
Sihaloho, R. C., Nurlena, & Gusnadi, D. (2021). Pemanfaatan Bayam Dan Ampas Kopi Arabika Dalam Pembuatan Bolu Kemojo 2020. E-Proceeding of Applied Science, 7(5), 1595–1602.
Sundara, T., Trihaditia, R., Imansyah, A. A., & Mufti, A. (2024). Komparasi Jenis Ampas Kopi (Coffea) dan Periode Fermentasi terhadap Karakteristik Kombucha Ampas Kopi (Coffea). Agroscience, 14(2).
Waruwu, M. (2024). Metode Penelitian dan Pengembangan (R&D): Konsep, Jenis, Tahapan dan Kelebihan. Jurnal Ilmiah Profesi Pendidikan, 9(2), 1220–1230. https://doi.org/10.29303/jipp.v9i2.2141
Winarno, P. S., Dewi, I. C., & Shifra, A. (2022). Penggunaan Ampas Kopi sebagai Bahan Tambahan Inovatif dalam Pembuatan Espresso Ice Cream Ditinjau dari Uji Organoleptik. Sang Pencerah: Jurnal Ilmiah Universitas Muhammadiyah Buton, 8(4), 1098–1108. https://doi.org/10.35326/pencerah.v8i4.2792
Yahya, P. T., & Darwoto. (2021). Pemanfaatan Ampas Kopi Sebagai Pewarna Tekstil Dengan Teknik Ikat Celup. Arty: Jurnal Seni Rupa, 10(1), 45–52.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Garina

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.