Formulation of Turmeric-Tamarind Jelly Using Psyllium Husk

Authors

  • Yosua Lucky Chandra Akademi Kesejahteraan Sosial Ibu Kartini Semarang
  • Esteria Priyanti Akademi Kesejahteraan Sosial Ibu Kartini Semarang

DOI:

https://doi.org/10.69697/tourcom.v1i2.114

Keywords:

Turmeric-tamarind, Jelly Candy, Psyllium Husk

Abstract

The objectives of this study were:  1) to determine the acceptance of color, aroma, texture, and taste of turmeric-tamarind jelly candy with the addition of psyllium husk; and 2) to identify the composition of the selected turmeric-tamarind jelly candy product. The research employed experimental methods, hedonic tests, and ranking tests. Three variants of psyllium husk were used: Product 1 with 1 g, Product 2 with 3 g, and Product 3 with 5 g of psyllium husk added.  Data obtained from sensory evaluations were descriptively analyzed using Microsoft Excel 2019. Results indicated that the turmeric-tamarind jelly candy with the addition of 1 g of psyllium husk was the most preferred and well-received product.   The composition of the selected jelly candy included 150 ml of turmeric-tamarind extract, 60 g of sugar, 60 g of glucose, 21 g of gelatin, and 1 g of psyllium husk.

 

 

References

Aisyah, Faddilatul. (2012). Hubungan Hygiene Perorangan dan Pemakaian Alat Pelindung Diri Dengan Keluhan Ganggu Kulit Pada Pekerja Pengupas Udang Di Kelurahan Pekan Labuhan Kecamatan Medan Labuhan Tahun 2012. Universitas Sumatera Utara.

Ardini, Sisca. (2018). Gambaran Perilaku Penggunaan Alat Pelindung Diri (APD) Pada Petugas Instalasi Sanitasi Dan K3 Di Rumah Sakit Umum Haji Medan Tahun 2018. Universitas Sumatera Utara.

Asri Sugarda, Indri Setia Asih. (2014). Analisis Pengaruh Penggunaan Alat Pelindung Diri (APD) Terhadap Allowance Proses Kerja Pemotongan Kayu. Universitas Diponegoro.

Cornelia, M., & Nathania, C. (2020). Pemanfaatan Ekstrak Wortel (Daucus carota L.) dan Sari Kiwi Kuning (Actinidia deliciosa) dalam Pembuatan Permen Jeli. FaST - Jurnal Sains Dan Teknologi, 4(2), 31–45. https://doi.org/10.37304/enggang.v2i2.3880

Dhiyani, T. N. A. (2019). Pengaruh Konsentrasi Gelatin dan Karagenan terhadap Sifat Fisik Sensori dan Sifat Permen Jelly Temu Mangga (Curcuma mangga Val.) [Skripsi]. In Αγαη (Vol. 8, Issue 5). Universitas Lampung.

Gusti. (2016). Hubungan Pengetahuan, Sikap, Kenyamanan Pekerja dengan Alat Pelindung Diri Pada Pekerja Las Listrik Kecamatan Amutasi Tengah Kabupaten HSU. Jurnal Human Care.

Katke, S. D., Deshpande, H. W., & Tapre, A. R. (2020). Review on Psyllium Husk (Plantago ovata): A Novel Superfood for Human Health. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 9(12), 1949–1959. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2020.912.232

Lumantow, Amelia., dkk. Gambaran Perilaku Penerapan Kesehatan dan Keselamatan Kerja (K3) Pada Petani di Desa Tolok Satu Kecamatan Tompaso Kabupaten Minahasa. Universitas Sam Ratulangi Manado.

Muhith, Abdul., dkk. (2018). Penggunaan Alat Pelindung Diri (APD) Masker Dengan Gangguan Saluran Pernapasan Pada Pekerja Di PT Bokormas Kota Mojokerto. Jurnal Ilmu Kesehatan.

Novelina, N., Anggraini, T., & Putri, L. N. (2020). Characteristics of Jelly Candy made from Soybean Milk and Addition of Eggshell Powder. AJARCDE | Asian Journal of Applied Research for Community Development and Empowerment, 4(1), 41–47. https://doi.org/10.29165/ajarcde.v4i1.37

Nursakinah, D., & Verawati, B. (2021). Pembuatan Permen Jeli Ekstrak Jahe Merah dengan Substitusi Ekstrak Jambu Biji Merah sebagai Sumber Antioksidan bagi Penderita Diabetes Melitus. Jurnal Pangan Dan Gizi, 11(2), 125–133.

Ryveka, A., Lestari, L. A., Pratiwi, D., & Sundjaya, T. (2023). The Development of Multivitamin Mineral Jelly Candy “Previmin” for Stunting Prevention. Amerta Nutrition, 7(3SP), 10–19. https://doi.org/10.20473/amnt.v7i3SP.2023.10-19

Shah, A. R., Sharma, P., Longvah, T., Gour, V. S., Kothari, S. L., Shah, Y. R., & Ganie, S. A. (2020). Nutritional Composition and Health Benefits of Psyllium (Plantago ovata) Husk and Seed. Nutrition Today, 55(6), 313–321. https://doi.org/10.1097/NT.0000000000000450

Suhermin Ingsih, I., Winaktu, G., Efendi, D., & Wirateruna, S. (2020). Pembuatan Jamu Tradisional Kunyit Asam Sebagai Minuman Peningkat Daya Imunitas Tubuh Pada Masa Pandemi Covid-19. Prosiding Seminar Nasional Abdimas Ma Chung, 328–339.

Susanti, K. I. A., Tamrin, & Asyik, N. (2019). Pengaruh Penambahan Sari Jahe Gajah (Zingiber officinale) Terhadap Organoleptik, Sifat Fisik dan Kimia Dalam Pembuatan Permen Jelly Daun Katuk ( Sauropus androgynus ). Jurnal Sains Dan Teknologi Pangan, 4(2), 2073–2085.

Waheed Khan, A., Khalid, W., Prakash Jha Baba Saheb Ambedkar Hospital, R., Zubair Khalid, M., Safdar, S., Usman, M., Ahsan Shakeel, M., Jamal, N., Prakash Jha, R., Baig, M., Shehzadi, S., & Kamran Shahid, M. (2021). Nutritional and Therapeutic Benefits of Psyllium Husk (Plantago Ovata) Acta Scientific MICROBIOLOGY (ISSN: 2581-3226) Nutritional and Therapeutic Benefits of Psyllium Husk (Plantago Ovata). Acta Scientific MICROBIOLOGY (, 4(3). https://www.researchgate.net/publication/349279055

Published

2024-06-25

How to Cite

Yosua Lucky Chandra, & Esteria Priyanti. (2024). Formulation of Turmeric-Tamarind Jelly Using Psyllium Husk . An International Journal Tourism and Community Review, 1(2), 35–42. https://doi.org/10.69697/tourcom.v1i2.114